Ugrás a tartalomra
Orvostechnikai eszközök.

ISO 13485

Orvostechnikai eszközök. Minőségirányítási rendszerek. Szabályozási célú követelmények, Minőségirányítási Rendszer (MIR)
 

Orvostechnikai eszközök. Hogyan segíthet egy szervezet működésében az ISO 13485 szabvány szerinti Minőségirányítási rendszer (MIR) alkalmazása? Minden orvostechnikai eszközöket gyártó szervezet tudatosan vagy ösztönösen, tapasztalati úton kialakítva alkalmaz valamilyen vezetési, szervezési, irányítási rendszert, amellyel szabályozza a működési folyamatait. Az ISO 13485 szabványban a nemzetközileg elfogadott működési módszereket foglalták egységes követelményrendszerré, biztosítva ezáltal, hogy az ilyen ún. irányítási rendszert bevezető orvostechnikai eszközöket gyártó szervezetek megfelelő elvek szerint szervezzék működésüket. Az ISO 13485 Minőségirányítási rendszer keretet ad a vállalati működésnek, melyben a termék minőségének megfelelő biztosítása áll a középpontban a vevők és a vevői igények kielégítése mellett. Az ISO 13485 szabvány egy olyan minőségirányítási rendszer követelményeit írja elő, amelyet az orvostechnikai eszközök életciklusának lépéseiben (pl. tervezés, fejlesztés, gyártás, tárolás, forgalmazás, telepítés, szerviz, végső leszerelés és ártalmatlanítás) érdekelt szervezetek alkalmazhatnak. Kiterjed az ezekkel összefüggő szolgáltatások, pl. a műszaki támogatás tervezésére, fejlesztésére és nyújtására is. A szabvány követelményeit beszállítók vagy más külső partnerek is alkalmazhatják, akik terméket (pl. nyersanyagokat, komponenseket, részegységeket, orvostechnikai eszközöket) és szolgáltatásokat (pl. sterilizálást, kalibrálást, forgalmazást, karbantartást) nyújtanak e szervezetek számára.

Miben tudunk segíteni? Három fő kérdésben, amelyet az alábbi három pontban foglaltunk össze.

Nem tudja, hogy jelenleg mennyiben tér el a működése a nemzetközi színvonaltól, az ISO 9001 követelményeitől?
 

1.    Helyzetfelmérő, GAP audit: a Helyzetfelmérő, GAP audit 1 vagy két napos vizsgálat, amelynek során Pannon-Cert Iroda munkatársai kis költséggel fel tudják mérni egy előzetes Helyzetfelmérő audittal a működésük jelenlegi állapotát, tanúsítványt állítanak ki ennek elvégzéséről. Munkatársaink a további folytatásban is tudnak javaslatot adni.

Már rendelkezik ISO 9001 rendszerrel, de nem hatékonyan működik? Közeledik az ISO 9001 tanúsító audit, de nem tudja, hogy meg fog-e felelni?
 

2.    Belső auditok: a Belső audit a cég további fejlesztése érdekében történik. A belső audit általában 1 vagy két napos vizsgálat, amelynek során Pannon-Cert Iroda munkatársai kis költséggel fel tudják mérni a működésük jelenlegi állapotát, tanúsítványt állítanak ki ennek elvégzéséről. Munkatársaink a továbbiakban is tudnak javaslatot adni.

Beszállítóival gond van, vagy egy vevője megköveteli a beszállítók auditálását? Már rendelkezik ISO 9001 rendszerrel, és a beszállítóit felül kell vizsgálni?
 

3.    Beszállítók auditálása: a beszállítók auditálása a beszállítói kapcsolatok fejlesztése érdekében történik, a beszállítónál szakszerűen elvégezzük a vevői követelmény szerint az auditot néhány óra alatt, amelynek során Pannon-Cert Iroda munkatársai kis költséggel fel tudják mérni a beszállító működésének jelenlegi állapotát és tanúsítványt állítanak ki ennek elvégzéséről. Munkatársaink a további folytatásban is tudnak javaslatot adni.
 

 

.