Ugrás a tartalomra
Szervezeti kiválóság irányítási rendszere (EFQM modell)

EFQM Modell szerinti önértékelés

Szervezeti kiválóság irányítási rendszere (EFQM modell)

Hogyan segíthet egy szervezet működésében az EFQM modell szerinti kiválósági modell alkalmazása?Szervezeti kiválóság irányítási rendszere (EFQM modell) 
 
A kiválóságra törekvő szervezeteknek az érdekelt felek elvárásainak megfelelően alkalmazniuk kell vezetési, szervezési, irányítási rendszert, amellyel szabályozzák a működésükkel kapcsolatos folyamataikat. Az EFQM Modell-ben a Kiváló szervezeti működéssel kapcsolatos elvárásokat foglalták egységes követelményrendszerré, biztosítva ezáltal, hogy az ilyen ún. irányítási alapelveket alkalmazó vállalatok megfelelő módon szervezzék működésüket. Az EFQM Modell szerinti önértékelésen alapuló módszerek keretet adnak a kiváló vállalati működésnek.
 
Miben tudunk segíteni? Három fő kérdésben, amelyet az alábbi pontokban foglaltunk össze.

Hogyan lehet egyszerűen kiválósági díjat nyerni?
 

2021. márciusig még van lehetőség az EFQM szervezet részéről megszerezni a Committed to Excellence díjat, amelyhez a brüsszeli EFQM 3 évig érvényes tanúsítmányt állít ki és ezzel felkerül a társaság egy rangos nemzetközi listára, azokkal a nemzetközi cégekkel együtt, akik megszerezték már ezt a rangos elismerést. Ez a lehetőség már csak 2021 márciusig áll fent, mert utána az EFQM átalakítja a díjak rendszerét és költségeit.
 
A most még kedvező, EFQM felé fizetendő regisztrációs költséggel, kedvező felkészítői díjjal megszerezhető Committed to Excellence díj követelményei a következők:
 
A Committed to Excellence díj esetén a cél: 3 olyan projekt megvalósítása, amelyek hozzájárulnak a cég szervezeti kiválóság szintjének emeléséhez, mérhető módon fejlesztési célú PDCA projektek lezárásával.
Ennek érdekében először az EFQM modell fő követelményei szerinti online önértékelést kell elvégezni, amely alapján kiválasztott min. 3 projekt esetében év végéig a fejlesztést meg kell valósítani. A kiválasztásban teljesen szabad kezet ad az EFQM, de a kiválasztott projekteket ütemtervvel, leírással be kell nyújtani egy pályázatban az EFQM magyar partnerszervezetéhez (Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület, www.kivalosag.com) leírva a projektek kiválasztásának módját is. A benyújtott pályázatot értékelik, jelentéktelen projektet nem fogadnak el és erről gyors visszajelzést küldenek. Ha elfogadják a 3 projektet, akkor jó volt a kiválasztás és ezek megvalósítása után lehet majd benyújtani a megvalósult projektek leírását, elért eredményeit, amit egy helyszíni szemle keretében értékelnek az EFQM delegált magyar értékelői. Amennyiben a projektcélok elérését a helyszíni szemlén igazolva látják, az EFQM brüsszeli központja kiállítja a hivatalos, rangos elismerés tanúsítványát.
 
A fő lépések tehát az EFQM partnernél való jelentkezés, regisztráció után:

1. Online Önértékelés lefolytatása

•    Jelentkezés az EFQM-nél.
•    Létre kell hozni egy Core team-et, aki kiválasztja a vállalati Önértékelésben részt vevő vezetőket.
•    Önértékelés lefolytatása: anonim, online megoldással támogatott módon EFQM modell szerint.
•    Önértékelés összesítése, Core-team-nek döntésre előkészítés.
 
2. Priorizálás:
 

•    A fejlesztési javaslatok közül a 3 év végéig megvalósítandó projekt kiválasztása. Ezek lehetnek akár tervezési projektek is (!), amelyek a cég fejlesztését szolgálják, a megvalósításukat ez esetben nem kell bemutatni!

3. Pályázat benyújtása
 
•    Az EFQM magyar partnerszervezetéhez (Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület, www.kivalosag.com) kell benyújtani a kiválasztás módját és a 3 kiválasztott projekt leírását.
 
4. Projektek megvalósítása
 
A projektek a teljes PDCA kör bemutatásával lehetnek tervezési projektek is, amelyek megvalósítása későbbiekben történik meg. a cégnél a tervezettek szerint.

5. Helyszíni szemle online módon.
 
EFQM ismertető
 

Ajánlott weboldal: az EFQM szervezetről és a díjak rendszeréről a https://kivalosag.com/hu/efqm-excellence/ oldalon további információkat tudnak elérni.

EFQM modell ismerete Magyarországon:
 
Magyarországon 1996-2011-ig évről-évre átadásra került Nemzeti Minőségi díj az EFQM modell korábbi követelményein alapult, amely sok KKV és nagyvállalat fejlesztéseit ösztönözte. 

Ezeken a vállalatokon kívül érdekeltnek tekinthetőek a magyarországi ISO 9001, vagy IATF 16949 szabvány szerinti minőségirányítási vagy egyéb irányítási rendszert már több éve működtető azon szervezetek is, akik igénylik a továbbfejlődést, lépést szeretnének tartani a világszínvonallal és fejlesztési útmutatóként eredményesen képesek használni az EFQM Modellt.

Egyre több igény mutatkozik a szervezeti kiválóság ezen belül a hatékonyság és eredményesség évről-évre történő fejlődését segítő, ösztönző, illetve igazoló módszerekre is.

Ismeretesek debreceni fejlesztési tervei az EFQM Modell egyik zászlóvivőjének, a BMW vállalatcsoportnak, aki 2006-ban éppen Budapesti nemzetközi díjátadón vette át az EFQM legmagasabb szintű elismerését, az Európai kiválósági Fődíjat. 

Megemlíthető másik két hazánkban is jelentős befektetésekkel jelenlévő EFQM tagvállalat, a Bosch és a Grundfos is, akiknél a beszállítók megítélésénél szintén sokat jelent az EFQM szintű elismerés.

2021-től várhatóan újból kiírásra kerül a Nemzeti Minőségi Díj folytatásaként a Nemzeti Kiválósági Díj, amely az EFQM modell szerinti követelményrendszeren alapul.